Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:

Glascoating en glasfolie.

Voor de volgende onderwerpen ga naar:

glasfolie algemeen;
zon- en warmtewerende glasfolie;
UV-werende folie;
privacy folie;
veiligheidsfolie / inbraakwerende folie;

coatings; 

algemeen:

Folies worden meestal gebruikt in de bestaande bouw, coatings daarentegen worden standaard (afhankelijk van de soort coating) aangebracht op nieuwe beglazing.

Glasfolie is een flinterdunne folie, welke op glas kan worden geplakt, waarin gemetaliseerde moleculen zijn verwerkt die voor een hoge warmtewering, inkijkwering of UV-wering zorgen. In welke hoeveelheid iets wordt geweerd, heeft te maken met de soort van metaal en de hoeveelheid die wordt gebruikt.

Er bestaan diverse soorten glasfolie voor diverse doeleinden.

  • Zon- en warmtewerende glasfolie
  • UV-werende folie
  • Privacy folie
  • Veiligheidsfolie / inbraakwerende cq inbraakvertragende folie
De meeste glasfolies hebben meerdere functies. Zo heeft UV-werende folie tevens zon- en warmtewerende eigenschappen en veiligheidsfolie tevens UV-werende eigenschappen.

De meeste glasfolies zijn leverbaar op een breedte van 1.52 m en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gesneden en worden aangebracht. Dit betekent dat de breedte c.q. hoogte van het te beplakken raam maximaal 1.50m mag zijn. Bij bredere of hogere ramen is iet toe passen van een naad noodzakelijk.

Glasfolie wordt meestal aan de binnenzijde van het raam aangebracht.

Doordat de glasfolie is voorzien van een krasvaste coating zal de glasfolie niet beschadigen en kunnen de ramen, zonder gebruik van borstel of schuurmiddel of andere scherpe schoonmaakchemicaliŽn, normaal gewassen worden.
klik hier om naar boven te gaan 

Zon- en warmtewerende glasfolie:

Zon- en warmtewerende glasfolies zijn leverbaar met de grootste keuze wat betreft kleur, warmte- en lichtwering. Ze zijn het hele jaar werkzaam, bij zowel hoog- als laagstaande zon.
  • Door het aanbrengen kan de warmte van het zonlicht met 80% verminderen.
  • Hinderlijke schitteringen van zonlicht op bijvoorbeeld beeldscherm of televisie kunnen tot 95% verminderen.
  • Tot 99% van de schadelijke Ultra Violette stralen wordt tegen gehouden.
  • De raamfolie werkt ook isolerend, waardoor het 's winters de warmte binnenhoudt.
klik hier om naar boven te gaan


 

UV-werende folie:

Het spectrum van zonlicht bestaat uit 3 soorten Ultra Violette stralen, namelijk UV-A, UV-B en UV-C. De UV-B stralen zijn voor 40% verantwoordelijk voor verkleuring van materialen. Andere boosdoeners zijn kunstlicht (25%) en het klimaat (25%). De overige 10% is toe te schrijven aan bijvoorbeeld de kwaliteit van de kleurpigmenten, levensduur en vochtigheidsgehalte.

Het verkleuringsproces is nooit helemaal tegen te gaan, wat wel kan is dit proces vertragen.door plaatsing van UV-werende folie op de ramen. Deze folie is namelijk voorzien van metaalpigmenten die ervoor zorgen dat de verkleuring veroorzakende UV-stralen voor 99% worden weerkaatst.
klik hier om naar boven te gaan 

Privacy folie:

Er bestaan verschillende soorten privacy folies.

Heldere, spiegelende folies die de inkijk van buiten naar binnen tot maar liefst 95% verminderen, terwijl uw zicht van binnen naar buiten hetzelfde blijft, gekleurde of donkergetinte folies en matte folies die zowel het zicht van buiten naar binnen als andersom verminderen.

Je kunt kiezen uit spiegelende, gekleurde, donkergetinte of matte folie.
Om een goed resultaat te krijgen is het bij de spiegelende folies noodzakelijk dat het in de af te schermen ruimte donkerder is dan daar buiten.
klik hier om naar boven te gaan 

Veiligheidsfolie / inbraakwerende folie:

Veiligheidsfolies zijn uiterst taaie en transparante folies en hebben als doel het raam te versterken en de scherven en splinters bijeen te houden in geval van ruitbreuk.
Het glas zal wel breken, maar de scherven en splinters worden door de sterke folie en de krachtige lijmlaag bijeengehouden, waardoor het gevaar voor rondvliegende glassplinters wordt beperkt.
Veiligheidsfolie voldoet aan dezelfde eisen als gelaagd glas, maar is een stuk goedkoper.

De iets dikkere soort veiligheidsfolie wordt gebruikt om inbraak en vandalisme te voorkomen.

Er bestaan ook glasfolies die zo sterk zijn dat het glas zelfs bij terroristische aanslagen of bomexplosies bij elkaar wordt gehouden. Deze folies zijn opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor een extreem sterke folie ontstaat. Het glas zal bij terroristische aanslagen en bomexplosies door de folie bij elkaar gehouden worden zodat er geen gevaar bestaat voor rondvliegende glasscherven.

Veiligheidsfolies moeten worden geleverd met certificaat waaruit blijkt dat zij voldoen aan de geldende eisen en zijn getest volgens de daarbij behorende europese normen.
klik hier om naar boven te gaan 

Coatings:

bron leidraad tekst:    Cobouw NBD nieuws november 2019

Zonwerende coating:
Moderne zonwerende coatings bestaan uit een zeer dun laagje metaal dat infraroodstraling reflecteert. De mate van warmtewering, lichtreflectie en lichtdoorlatendheid hangt af van de soort, dikte en kleur van de coating.

Ontspiegelende coating:
Spiegeling wordt veroorzaakt door de terugkaatsing van licht. Glas wordt dan ook ontspiegeld door het te coaten met (b.v. magnesiumfluoride of fluor-polymeer) een materiaal met een brekingsindex tussen die van lucht en glas. Hierdoor wordt het licht een beetje bijgebogen zodat het niet wordt teruggekaatst maar door het glas gaat.

Zelfreinigende coating:
De werking van zelfreinigend glas, is gebaseerd op een fotokatalytisch proces:   onder invloed van UV-straling wordt organisch vuil afgebroken en door opvallende regen weggespoeld.

AntibacteriŽle coating:
AntibacteriŽle coatings danken hun werking aan zilverionen.
Zilver heeft van nature een antibacteriŽle werking. Micro-organismen (waaronder naast bacteriŽn ook schimmels) voelen zich niet prettig bij het materiaal en vertrekken.
 

Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
dd: 24-11-2012 (coatings 22-12-2019)

 

 
klik hier om naar boven te gaan