Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:

Structurele beglazing.


De bevestiging van glas vond van oudsher plaats in sponningen. De ruiten waren aan vier zijden opgelegd. In de jaren '60 kwamen een tweetal ontwikkelingen met betrekking tot glasbevesting op gang. Namelijk de geschroefde beglazing (Planarsysteem van Pilkington en de gelijmde beglazing.
Kenmerkend aan deze structurele beglazingssystemen is dat aan de buitenzijde glaslatten en/of sponningsprofielen ontbreken.

Voor de volgende onderwerpen ga naar:

geschroefde structurele beglazing;
gelijmde structurele beglazing;
glass spiders;

zie   voor glassoorten voor structurele beglazing het subonderwerp "glassoorten" bij het onderdeel "materialen - overig". 

Geschroefde structurele beglazing:

In een ruit worden gaten geboord, waarna een thermische voorspanning plaatsvindt. Door deze gaten worden bevestigingsbouten aangebracht die men fixeert in de dragende constructie, Bij een dergelijke constructiemethode moet goed rekening worden gehouden met de maatafwijkingen, die in zowel de dragende constructie als in het glas voorkomen. Daarom moeten de bevestigingsvoorzieningen met stelmogelijkheden in drie richtingen uitgerust zijn. De kunststofdelen die tussen het glasvlak en de stalen bevestiging worden aangebracht, dienen om randbeschadigingen van het glas te voorkomen.

zie extra   Zie bijlage met de omschrijving van de Quattro kozijnloze beglazingssystemen en onderstaand voorbeeld met bijbehorende details.

Voorbeeld:

Londen 1995  architect: Sheppard Robson, (Ove Arup)
gevel:      Octatube Delft

De hoofdgevel is 25 m hoog en 25 m lang, kwartrond in plattegrond.
Verticale verzinkt stalen vakwerkspanten werden getoogd opgehangen, om daarna in vlakke vorm te worden gespannen door de horizontale rvs trekstaven.
De glaspanelen zijn monoliet 12 mm dik en 4,2x2,1 mē groot, elk op 6 punten gestabiliseerd.
De Quattro knopen zijn naar wens van de architect in een speciale vormgeving wasgegoten in rvs.
De verbindingen tussen de trekstaven in gelast rvs.
De zijgevels hebben dubbelglas panelen met glazen vinnen, mechanisch verbonden met verzonken bouten.

Speciaal gegoten Quattro's en stabilisatiesysteem - architect: Sheppard Robson

details
klik hier om naar boven te gaan 

Gelijmde structurele beglazing:

Door de ontwikkeling van hoogwaardige siliconenrubber kitten bestaat sinds een ruim aantal jaren de mogelijkheid om de beglazing op een dusdanige wijze te verlijmen met de constructie aan de achterzijde, dat de horizontale belastingen worden opgevangen.
Tijdens de ontwerpfase worden aan de hand van de ruitafmetingen, de eigenschappen van de lijm en de optedende belastingen, de doorsnede en de lengte van de verlijmingsvoeg bepaald. Ook de te verwachten maatafwijkingen zijn bij de vormgeving van de constructie van groot belang. Veelal worden U-vormige aluminium profielen tegen de ruit verlijmd, die vervolgens met behulp van strippen bevestigd zijn aan de dragende constructie.

saint gobain plaatsing structurele beglazing      diversen structureel
klik hier om naar boven te gaan 

Glass spiders:

Op de geschroefde beglazing kunnen zowel statische als dynamische belastingen worden overgebracht. Gelijmde verbindingen zijn alleen geschikt voor het overbrengen van dynamische belastingen.

Het ontwerp en de kwaliteit van de uitvoering en de eigenschappen van de te gebruiken materialen zijn van groot belang voor het uiteindelijke resultaat. Daar bij de bevestiging van glas altijd een veiligheidsrisico bestaat, is een strak kwaliteitsmanagement strikt noodzakelijk.

glass spiders glass spiders
 


Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
dd: 19-09-2017

 

 
klik hier om naar boven te gaan


 

 

 extra informatie behorende bij:
Geschroefde structurele beglazing:
klik hier om naar boven te gaan

Quattro kozijnloze beglazingssystemen:

QUATTRO, VLIESGEVELS EN GLAS: (brondocumentatie Octatube Delft)

Korte omschrijving
Quattro-systemen zijn kozijnloze beglazingssystemen voor daken en wanden bestaande uit enkel- of dubbelglaspanelen, waterdicht aan elkaar verkit, constructief ondersteund door metalen Quattro-knooppunten en gestabiliseerd door puntvormige, lineaire of ruimtelijke draagconstructies met slanke afmetingen. Er zijn variaties mogelijk in zowel de glaspaneelsamenstelling, de Quattro-knooppunten als de stabiliserende draagconstructies.

Samenstelling
Systeemopbouw Kozijnloze beglazingssystemen bestaande uit drie deelsystemen:

 • Glaspanelen in verschillende uitvoeringen.
 • Metalen Ouattro-knooppunten.
 • Metalen draagconstructies.
 • Elementopbouw, materiaal

 • Glaspanelen:
  Deze kunnen zijn samengesteld op een aantal verschillende wijzen, ontleend aan de ervaringen van de glasindustrie, met een aantal beperkingen, inherent aan de specifieke systeemopbouw van enkelglas, gelamineerd glas tot dubbelglas.
  Verder kunnen de glasplaten waaruit de glaspanelen zijn opgebouwd verschillende licht- en warmtebeïnvloedende eigenschappen hebben: zoals coatings, screenings of getint glas.
  De samenstellingen van de gelamineerde en dubbelglaspanelen zijn in principe dezelfde als de standaardpanelen zoals door de glasindustrie ontwikkeld, met dien verstande dat het boren van bevestigingsgaten in het glas additionele bewerkingen in het glas vereist en voor een beperking van de toepassing van met name de zachte coatings zorgt. Deze kunnen tijdens het fabricage- en assemblageproces van de dubbelglaspanelen gemakkelijk worden beschadigd, hebben geen optimale kwaliteit en zullen dus veelal op voorhand niet worden aangeboden.
  De floatglasplaten, massief of gelamineerd en half voorgespannen glasplaten kunnen alleen worden toegepast indien er geen gaten worden voorzien in de glaspanelen, dus alleen bij de gekitte of gelijmde bevestigingsmetboden. Bij toepassing van gaten in het glas kan alleen volledig voorgespannen glas worden gebruikt.
 • De glaspanelen worden bevestigd aan de Quattro-knooppunten. Dat kan op een aantal wijzen geschieden. Het hoofdonderscheid is dat tussen de mechanische en de chemische verbindingsmetboden. Mechanische verbindingsmethoden:
  bij deze methoden wordt er gebruik gemaakt van bouten gevoerd door gaten in het glas: rechte gaten of gesoevereinde gaten in massief glas. Massief glas moet een minimale dikte van 8 tot 10 mm hebben voor de goede werking van gesoevereinde gaten. Datzelfde geldt voor de buitenplaat van een gesoevereinde gelamineerde glasplaat. Uiterst kleine toleranties in het glas zijn een eerste vereiste.

  Chemische verbindingsmethoden:
  bij de chemische methoden wordt gebruik gemaakt van flexibele verkittingen of van stijve verlijmingen. Verkittingen zoals door de glasindustrie in de laatste decennia ontwikkeld van buitenplaten via de spouwlatten aan de binnenplaten kunnen ook hier worden toegepast. Dit wordt door de gevelindustrie 'structural glazing' genoemd, een afkorting van het Amerikaanse begrip 'structurally sealed glazing'.

 • Diverse verbindingsmethoden van de quattro knoop op dubbelglas.
  glass spiders
 • Metalen Quattro-knooppunten:
  deze hebben in het algemeen een vorm die is afgeleid van de kortste afstand tussen de glasplaatgaten en de centrale oplegging van de stabiliserende achterconstructie. Voor de vier gaten in de hoeken van vier glaspanelen resulteert dat in een typische diagonale kruisvorm. Er zijn ook in dezelfde vormgeving Trio's, Duo's en Mono's mogelijk. De oplegging van de stabiliserende achterconstructie is altijd centraal gelegen, in het hart van de naden tussen de glaspanelen.
  De knooppunten zijn vervaardigd van metaal: aluminium (gegoten), ijzer (nodulair gietijzer), staal (gelast) of roestvast staal (gegoten of gelast). De keuze tussen lassen en gieten van knooppunten wordt gewoonlijk bepaald door de aantallen identieke stuks van de verschillende knooppuntsuitvoeringen. Gieten vereist een groot aantal identieke stuks: 1 00 tot 200 om de hoge malkosten te kunnen neutraliseren, terwijl gelaste knooppunten zeer geschikt zijn voor kleinere series, voor muitipels en zelfs voor unica.
  In principe zijn er drie basismodellen van Quattro-knooppunten, gekarakteriseerd door het materiaal van de armen:
 • stripknopen, vervaardigd met stripvormige armen in staal of RVS 50 x 6 tot 10 mm met uitwendige lassen en scherpe kanten van de samenstellende elementen in het knooppunt:
  een karakteristieke vormgeving in staal;
 • stafknopen, vervaardigd met massieve ronde stafarmen in staal en RVS met een gelijmde draadverbinding in RVS (niet-gelast) of een inwendige potlas-verbinding voor staal onzichtbaar zonder lasrupsen:
  een abstracte en ongebruikelijke werktuigbouwkundige vormgeving in staal en RVS;
 • gietknopen, vervaardigd in aluminium, nodulair gietijzer of gegoten RVS in een karakteristieke gietvorm met conische, verjongende armdoorsneden en afgeronde hoeken.
 • Metalen draageonstructies:
  De stabiliserende draagconstructies kunnen bestaan uit reeds aanwezige bouwcomponenten (betonnen kolommen, balken en vloerranden of 'vreemde' materialen zoals gelamineerd houten liggers), dan wel uit metalen componenten. In principe wordt constructief de eis gesteld van voldoende sterkte, stijfheid en stabiliteit, terwijl uit esthetische overwegingen aan de samenhang tussen het kozijnloze karakter van de Quattro-beglazing en de slankheid van de draagconstructie een evengroot belang wordt toegekend.
  klik hier om naar boven te gaan