Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:

Hete lucht verwarming.

Voor de volgende onderwerpen ga naar:

algemeen;
kanalen;
let op! 

Algemeen:


Luchtverwarming is een vorm van verwarming waarbij geen water of andere vloeistoffen nodig zijn om warmte af te geven.

In de winter dient het als een complete centrale verwarming en in de zomer als airconditioning.
Tevens kan het werken als een compleet ventilatiesysteem

Moderne gebouwen worden tegenwoordig meestal goed geďsoleerd en kierdicht gebouwd. Dit heeft als nadeel dat de ‘natuurlijke’ ventilatie door kieren en spleten vrijwel geheel is weggevallen. Hetgeen de binnenklimaat negatief beďnvloedt.
Luchtverwarming brengt op mechanische wijze deze ventilatie weer terug.

De luchtjes en dampen van keuken, badkamer en toilet worden via  extra aangebrachte ventilatie voorzieningen naar buiten gebracht. De voortdurende luchtverversing (en filtering) houdt de lucht fris en ongewenste stof-deeltjes blijvend buiten de deur. Eventueel kan ook voor koeling en/of bevochtiging gezorgd worden.

Luchtverwarming is te verdelen in lokale en centrale verwarming.

Bij lokale verwarming wordt de lucht direct door het verwarmingstoestel in de te verwarmen ruimte geblazen. (denk hierbij o.a. aan de inblaasunits boven winkeltoegangen, etc)

Bij centrale luchtverwarming gaat de verwarmde lucht door een kanalensysteem naar de verschillende ruimten en treedt daar, door aangebrachte roosters naar buiten.

Vloerroosters plaats men hen het liefst onder de ramen, omdat daar normaliter de sterkste afkoeling is.
Om een goede gelijkmatige verwarming te krijgen zal men niet alleen warmte moeten inblazen, maar ook weer afvoeren. Ook hier zijn roosters en kanalen voor nodig.
klik hier om naar boven te gaan 

Kanalen:

Ook al heeft men bij luchtverwarming geen last van in zicht komende radiatoren met leidingen, men heeft wel kanalen met roosters. De roosters leveren over het algemeen geen enkel probleem op, maar de kanalen wel. Het is namelijk niet de bedoeling, tenzij men hier nadrukkelijk voor kiest, dat de kanalen in het zicht komen en hier schuilt juist de moeilijkheid.

Bij nieuwbouw is dit wel op te lossen, maar bij de bestaande bouw is dit achteraf vaak niet mogelijk of zeer lastig.

luchtkanalen   fragment van installatie Galerij Willem V Den Haag

zie  voor de bijbehorende vloerroosters bij het onderdeel "de beschikbare ruimte boven het plafond" in plafonds algemeen.

En als er binnen geen mogelijkheden dan maar via het dak.

luchtkanalen   fragment van installatie Nationaal Archief Den Haag
klik hier om naar boven te gaan 

let op!

Plafond eilanden zijn leuk maar hou vooraf wel rekening met de hierboven aan te brengen installatie's door in de bestekfase de route van de kanalen al vast te leggen. Dit voorkomt een hoop ellende achteraf.

luchtkanalen

Dit soort kanalen, komende uit een naastgelegen ruimte, strak boven een plafond zijn nooit geluiddicht af te werken. Ook al wil je dat wel.

luchtkanalen

Doorgangen door brandscheidende wanden hebben meer hoogte nodig. Dat is men hier duidelijk vergeten. Een plaatselijke plafondverlaging is het gevolg.
zie  brandwerende afdichtingssystemen.

luchtkanalen
 


Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
dd: 22-09-2013

 

 
klik hier om naar boven te gaan