Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
Hete lucht verwarming.
Voor de volgende onderwerpen ga naar:
Algemeen:
Luchtverwarming is een vorm van verwarming waarbij geen water of andere vloeistoffen nodig zijn om warmte af te geven.
In de winter dient het als een complete centrale verwarming en in de zomer als airconditioning.
Tevens kan het werken als een compleet ventilatiesysteem
Luchtverwarming brengt op mechanische wijze deze ventilatie weer terug.
De luchtjes en dampen van keuken, badkamer en toilet worden via extra aangebrachte ventilatie voorzieningen naar buiten gebracht. De voortdurende luchtverversing (en filtering) houdt de lucht fris en ongewenste stof-deeltjes blijvend buiten de deur.
Luchtverwarming is te verdelen in lokale en centrale verwarming.
Bij lokale verwarming wordt de lucht direct door het verwarmingstoestel in de te verwarmen ruimte geblazen. (denk hierbij o.a. aan de inblaasunits boven winkeltoegangen, etc)
Bij centrale luchtverwarming gaat de verwarmde lucht door een kanalensysteem naar de verschillende ruimten en treedt daar, door aangebrachte roosters naar buiten.
Vloerroosters plaats men hen het liefst onder de ramen, omdat daar normaliter de sterkste afkoeling is.
Om een goede gelijkmatige verwarming te krijgen zal men niet alleen warmte moeten inblazen, maar ook weer afvoeren. Ook hier zijn roosters en kanalen voor nodig.
Kanalen:
Ook al heeft men bij luchtverwarming geen last van in zicht komende radiatoren met leidingen, men heeft wel kanalen met roosters. De roosters leveren over het algemeen geen enkel probleem op, maar de kanalen wel. Het is namelijk niet de bedoeling, tenzij men hier nadrukkelijk voor kiest, dat de kanalen in het zicht komen en hier schuilt juist de moeilijkheid.
Bij nieuwbouw is dit wel op te lossen, maar bij de bestaande bouw is dit achteraf vaak niet mogelijk of zeer lastig.
fragment van installatie Galerij Willem V Den Haag
En als er binnen geen mogelijkheden dan maar via het dak.
fragment van installatie Nationaal Archief Den Haag
let op!
Plafond eilanden zijn leuk maar hou vooraf wel rekening met de hierboven aan te brengen installatie's door in de bestekfase de route van de kanalen al vast te leggen. Dit voorkomt een hoop ellende achteraf.
Dit soort kanalen, komende uit een naastgelegen ruimte, strak boven een plafond zijn nooit geluiddicht af te werken. Ook al wil je dat wel.
Doorgangen door brandscheidende wanden hebben meer hoogte nodig. Dat is men hier duidelijk vergeten. Een plaatselijke plafondverlaging is het gevolg.
brandwerende afdichtingssystemen.