Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
funderingen.
Voor de volgende onderwerpen ga naar:
funderingen op acheologische vindplaatsen (algemeen);
fundering op staal en fundering op pijlers / putten
getrapte- en eenzijdige funderingen;
fundering op zinkkasten;
Funderingen op acheologische vindplaatsen (algemeen):
De toe te passen funderingswijze dient archeologiesparend te zijn.
- Indien er sprake is van funderingen op staal, dan moet er rekening worden gehouden met
een bufferlaag van een vooraf bepaalde minimale dikte.
Noot:
Grondverdringende geheide palen verstoren de ondergrond doorgaans minder dan diepe fundaties op staal omdat dan bij de bovengrond over minder grote oppervlakken de archeologie ontgraven wordt -
Bij heien betekent dit concreet dat de schade, direct door perforatie en indirect door het effect van heien (laterale verplaatsing van sediment), van palen
geminimaliseerd moet worden tot een vooraf (door de betreffende instanties) bepaalde maximaal toelaatbare verstoringpercentage van het vindplaatsoppervlak
Noot:
Grondverdringende geheide palen verstoort met name in zandige substraten aanzienlijk meer archeologie dan grondvervangende, geboorde palen.
In een kleiige en venige ondergrond lijkt de schade door geheide palen echter juist weer mee te vallen. -
Palenplan:
Het palenplan moet worden geoptimaliseerd ten aanzien van de archeologische vindplaats en voorafgaand aan de werkzaamheden ter goedkeuring aan de betreffende instanties voor toetsing worden voorgelegd.
Funderingsmethoden:
De fundering is het deel van een gebouw of constructie dat ervoor zorgt dat het gewicht ervan wordt overgedragen aan de vaste draagkrachtige ondergrond.
Men onderscheidt verschillende soorten funderingen afhankelijk van de aard en het gewicht van de te bouwen constructie en de samenstelling en draagkracht van de ondergrond.
Afhankelijk van de hoogte van de aanwezige grondwaterstand onderscheiden we de volgende funderingstypen:
- funderingen op staal (funderingsmethode A t / m D)
- fundering op putten (tussenvorm tussen op staal en palen - funderingsmethode E)
- funderingen op palen (funderingsmethode F t / m K)
De huige betonpalen, etc. staan niet op deze afbeelding uit de jaren 60 van de vorige eeuw.
fundering op staal en fundering op pijlers / putten
fundering op in het werk te heien houten en prefab beton palen
en fundering op in de grond gevormde palen
Grondverbetering:
Met grondverbetering wordt in de civiele techniek gedoeld op het verbeteren van slappe grond, meestal veen of klei, om het draagvermogen te vergroten.Grondverbetering kan gerealiseerd worden door:
Belasten:
Door tijdelijk een extra gewicht op de grond aan te brengen, in de vorm van een flinke laag zand wordt grondwater uit de slappe grond geperst waardoor de slappe lagen samendrukken en steviger worden (het laten consolideren van de slappe grondlagen).Dit kan een langdurig proces zijn omdat veen en klei slecht doorlatend zijn.
Het consolideren kan worden versneld door toepassing van verticale drainage.
Consolidatie kan ook geforceerd worden, waardoor de consolidatie sneller gaat, hoewel je de naaststaande methode in bebouwd gebied niet veel meer zult tegenkomen.
bron afbeelding: bouwblad ? 197(?)
Diepteverdichting:
Met een diepteverdichtingsmethode worden niet-samenhangende, losgepakte grondsoorten verdicht; het draagvermogen neemt daardoor belangrijk toe en de zettingen worden daardoor sterk verminderd.De draagkracht van de grondmassa wordt voor een belangrijk deel bepaald door de grootte van de wrijvingskrachten op de raakvlakken tussen de korrels.
Dichtgepakte grond heeft per volume-eenheid meer raakvlakjes èn daardoor een hoger draagvermogen dan losgepakte.
Door het diepteverdichten wordt de pakkingsdichtheid opgevoerd. De grond wordt daartoe in trilling gebracht zodat
de wrijvingskrachten tussen de korrels kleiner worden.
De korrels vinden een nieuw evenwicht in een dichtere pakking als gevolg van de trillingen, en de werking van de
zwaartekracht.
bron afbeelding: Jellema (1965 ?)
bron afbeelding: Nederhorst grondtechniek (1977 ?)
Grondvervanging:
Bij grondvervanging van niet-draagkrachtige grond (klei, veen) waarbij de grond tot de vaste grondlaag is weggegraven en met zand is aangevuld.fundering op zandstorting bij fundering op staal,
De zand aanvulling verdichten d.m.v. aanstampen met pneumatische stampers en/of trillen met trilmachine met zware grondplaat om klink zoveel mogelijk te beperken.
Door inwateren (alleen mogelijk als het grondwaterpeil onder de aanvulling ligt) zal de verdichting verder toenemen.
Bij bemaling net zolang blijven bemalen tot de overmaat van de van boven toegevoerde water het normale grondwaterpeil heeft bereikt, omdat toevoer van water onderaf een lossere schikking van de grond tot gevolg heeft.
Ontlasten van de ondergrond:
Het vervangen van een deel van de slappe grondlagen door (en verder ophogen met) een lichtgewicht materiaal, bijvoorbeeld EPS (geëxpandeerd polystyreen).
Veranderen:Het veranderen (wijzigen) van de bodemkarakteristieken door:grondbevriezing;
Let op!
|
Getrapte fundering:
Is de vaste grondslag, waarop wordt gefundeerd, hellend dan een getrapte fundering toepassen.
Let hierbij wel op! Want het gedeelte van de fundering bij de sprong kan geen belasting afdragen op de grond.
Eenzijdige fundering:
Indien een normale fundering wordt toegepast op een erfscheiding dan is er een notariele akte nodig. Daarom wordt er normaliter een eenzijdige fundering toegepast.
Door de eenzijdige belasting ontstaat er in de fundering belastingkoppel die moet worden opgevangen. Bij kleine krachten kan deze worden afgevoerd via de vloerconstructie, bij grote krachten is een aparte constructie noodzakelijk.
Fundering op zinkkasten:
(Pneumatische fundering) (waterbouw -caissons)Het principe van een pneumatische caisson is het bouwen van een ruwbouwconstructie op het maaiveld en daarna door ondergraving op de juiste diepte brengen in de ondergrond. Wordt vooral bij ondergronds bouwen, zoals bij parkeerkelders, etc. toegepast.
verder bij het onderwerp "Caissonmethode" van het onderdeel "Grondwerken / bouwput".
Keermuren:
Constructies die gemaakt worden om grond te keren noemt men keermuren.Het hiervoor meest in aanmerking komende materiaal is thans gewapend beton.
Dit is natuurlijk niet altijd zo geweest het onderwerp "Gemetselde keermuren" bij het onderdeel "Beschoeiingen en keermuren".
Keermuren en damwanden worden gebruikt om een zekere hoogte grond of water te keren. Behalve de grondbelasting moet vaak ook een bepaalde bovenbelasting worden gedragen, die op het terrein achter de damwand of de keermuur wordt/is aangebracht.
Voor de tijdelijke grondkering via damwanden, etc.
het onderwerp "Damwanden" bij het onderdeel "Grondwerken / bouwput".
Bij de "op staal" gefundeerde keermuren doet zich het belastinggeval voor van druk + buiging. Immers de actieve gronddruk zal trachten om de keermuur om punt A te doen kantelen en/of over vlak A-B te doen verschuiven.
Het kantelen wordt tegengewerkt door het gewicht dat op het horizontale deel van de keermuur rust.
Het verschuiven wordt tegengegaan door de wrijving tussen funderingszool en grond.
De tegen de linkerzijde aanwezige grond wordt bij het berekenen van de benodigde lengte van A-B, ondanks het guntige effect dat het heeft, verwaarloost omdat b.v. door het graven van kabelsleuven er geen zekerheid is dat deze grond altijd aanwezig is.
De beide spanningbeelden moeten gecombineerd worden. Dit kan eenvoudig geschieden door optellen van de veroorzaakte spanningen.
mogelijke voorkomende gevallen.
Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
dd: 01-03-2016 (zettingsscheuren verplaatst naar funderingsschade 02-02-2024)
extra informatie behorende bij: | Keermuren: |
(fragment dictaat Ïnleiding Waterbouwkunde van ir. Koelman (HTS 1979 t/m 1982))