Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
De eetkamer.
Voor de volgende onderwerpen ga naar:
algemeen;
verbinding keuken-eetkamer;
indelingsvarianten 'van eetkamer naar eetkeuken';
Algemeen:
bron leidraad tekst en afbeeldingen: Inleiding Interieurontwerp (LOI 1978)Gaat men 'buitenshuis' eten, dan weten we uit ervaring dat we naast
goed bereid eten en goede service zullen zoeken naar een restaurant,
waar een prettige en gezellige sfeer heerst. Een knus hoekje en een
aangename sfeer verhogen het genieten van de maaltijd. Ook in de
woning zal dit het geval zijn.
Zo'n sfeer bereiken we het gemakkelijkst indien we over een aparte
eetkamer kunnen beschikken, dus een vertrek dat alleen bestemd is
voor het nuttigen van de maaltijden. In de meeste gevallen echter zullen de huidige woningen dit speciale vertrek moeten missen.
Een eethoek in de woonkamer is dan de meest voorkomende alternatief.
Eetkamer Slot Zuylen
bron foto en tekst: http://www.slotzuylen.nl/beeld/slot/interieur/eetkamer_1.jpg
In de eetkamer vormen negen levensgrote portretten van leden van het geslacht Van Tuyll van Serooskerken een voorvadergalerij. Hendrik Jacob van Tuyll wilde hiermee als nieuwe Heer van Zuylen zijn gasten imponeren; zijn opvolgers hebben de galerij laten aanvullen met hun eigen portretten.
De meubelen moeten goed geproportioneerd zijn. De stoelen zullen gemakkelijk moeten zitten en goed in verhouding tot de tafel moeten zijn.
De eetkamer zal bij voorkeur nabij de keuken gesitueerd moeten zijn.
Een berging voor servies, bestek, glazen, tafellinnen, is meestal gewenst.
In een eetkamer zal men in het algemeen genoeg ruimte hebben voor een redelijk grote tafel. Bij een eethoek of eetgedeelte als onderdeel yan een woonkamer is dat vaak niet het geval. Dan moet de tafelgrootte in verhouding tot de beschikbare ruimte (en dus misschien wel aan de kleine kant) worden gekozen opdat men toch nog voldoende zitruimte heeft.
Verbinding keuken-eetkamer:
Keuken en eetkamer behoren weliswaar met elkaar in verbinding te staan of vlak bij elkaar gelegen te zijn, maar echter zodanig, dat er geen dampen of etensgeuren in de eetkamer kunnen doordringen. Men bereikt dit al door tussen keuken en eetkamer een deur te maken of een doorgeefluik of -kast aan te brengen in plaats van een open verbinding.bron tekening: constructie van gebouwen door prof. J.G. Wattjes (1924)
bron afbeeldingen makenvan luik: http://www.livios.be/nl/afwerking/keuken/doorgeefluik-maken/
Een praktisch doorgeefluik is minstens 40cm hoog en 50cm breed.
De onderkant van het doorgeefluik laat je het best ongeveer op tafelhoogte komen.
E.e.a. is afhankelijk van de inrichting van keuken en eetkamer.
Dressoir:
In de eetkamer hoort een dressoir of bergmeubel van voldoende afmetingen thuis. Zo'n dressoir dient niet alleen voor de berging van bestek, servies-en tafelgoed, maar ook om daarop bepaalde handelingen te verrichten die men niet op de tafel doet, zoals vlees snijden, iets voorbereiden e.d. Voorts dient het blad om daarop volgborden, dessertbordjes e.d. gereed te zetten. Soepborden of -koppen en platte borden voor de (eerste) hoofdgang van het diner zet men van tevoren direct op de tafel. Verder kan men op het dressoir de wijnflessen, bierflesjes e.d. gereed zetten.In verband met het feit dat men zekere werkzaamheden op het dressoir verricht, verdient het aanbeveling het bovenblad te voorzien van een gemakkelijk te reinigen bekleding. Vroeger vootzag men het bovenblad wel van linoleum of men maakte het van een plaat marmer, tegenwoordig ziet men een deklaag van kunststof of een plaat van gehard glas op het edelhout, waarvan het hele meubel gemaakt is.
De plaatsing van het dressoir hangt in de meeste gevallen af van de ligging van de keuken
Indien de ruimte dit toelaat, behoort het dressoir zo dicht mogelijk bij het doorgeefluik of onder het doorgeefluik te staan.
Indelingsvarianten 'van eetkamer naar eetkeuken':
Heeft men personeel, dan is een doorgeefluik of doorgeefkast ideaal, maar er moet dan wel gelet worden op een goede geluidsisolatie.Heeft men geen of weinig hulp, dan is een directe loopverbinding praktischer.
Indelingsvarianten:
bron afbeeldingen: Relaties tussen verschillende woonruimten (LOI 1978)